Supervisie

Ik bied supervisie aan iedereen die op zoek is naar zowel persoonlijke als professionele verdieping. Supervisie is een begeleidingsvorm waarin de supervisor de supervisant ondersteunt bij het reflecteren op zijn of haar werk. De supervisie-sessies kunnen plaatsvinden bij mij thuis, op de werkplek van de supervisant of online. Ook bied ik in de toekomst supervisieweekenden aan. Voor meer informatie, zie hieronder.  

Wat is supervisie

Supervisie

  • Supervisie is een vorm van professionele begeleiding waarin de supervisor één of meerdere professionals helpt reflecteren op hun werk of werkervaring. Het doel is om de professionele ontwikkeling te bevorderen, inzicht te krijgen in eigen werkprocessen en eventuele knelpunten of moeilijkheden te bespreken.
  • Supervisie wordt vaak gebruikt in sectoren zoals zorg, het onderwijs of de sociale sector, maar kan in principe in veel beroepsgroepen plaatsvinden.
  • Supervisie gaat verder dan begeleiding en coaching, het draait om het proces van leren en het verkrijgen van nieuwe inzichten in het werk als professional.

Voor wie supervisie?

Ik bied supervisie aan binnen de volgende opleidingskaders, maar ook aan collega's uit andere werkvelden.

  • Basis aantekening (psycho)diagnostiek NVO*

  • (Het)registratietraject tot orthopedagoog-generalist NVO*

  • (Het)registratietraject tot schoolpsycholoog

  • Herregistratie Traject tot postmaster psycholoog en postmaster orthopedagoog SKJ**

Ook voor

  • voor HBO en HBO + geschoolde supervisanten)

  • voor iedereen die behoefte heeft aan persoonlijke en professionele verdieping.

    Vereisten

*NVO
De eisen voor orthopedagogen om hun inschrijving in het Kwaliteitsregister NVO
orthopedagoog periodiek te verlengen is om 40 uur intervisie en/of supervisie volgen. Het volgen van supervisie kan plaatsvinden bij een erkende NVO supervisor of een op vergelijkbaar niveau als de NVO-supervisor gekwalificeerd supervisor.

**SKJ
Bij registratie maakt het SKJ onderscheid in een registratie met meer of minder dan 5 jaar (3648 uur) werkervaring. De werkervaring op moment van registreren bepaalt de herregistratie-eisen. Ongeacht de werkervaring geldt daarbij voor alle masters een eis voor het volgen van supervisie. Voor professionals met meer dan 5 jaar werkervaring gaat het om 20 punten en voor professionals met minder dan 5 jaar werkervaring 40 punten supervisie. Na de eerste herregistratie bij SKJ komt de eis voor supervisie inderdaad te vervallen. De punten voor reflectie mogen gevuld worden met intervisie en/of supervisie.

Werkwijze supervisie

De supervisie sessies

De supervisor begeleidt de supervisant door middel van verschillende werkvormen, waarbij de focus ligt op het versterken van de zelfreflectie. Door gerichte reflectie worden de persoonlijke en professionele doelen van de supervisant helder en haalbaar gemaakt. Deze aanpak zorgt voor een effectieve ontwikkeling en groei in het supervisieproces.

De supervisies kunnen plaatsvinden in een huiselijke sfeer bij mij thuis, op jouw werkplek of online. Daarnaast behoort ook wandel-supervisie tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld in het bos of in de duinen.

Zo zorgen we samen voor een persoonlijke en effectieve supervisie-ervaring.

Kennismakingsgesprek

Ik vind het belangrijk om vóór de start van de supervisie een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek vindt bij voorkeur online plaats.

Het doel van het kennismakingsgesprek is om elkaar beter te leren kennen en te onderzoeken of we samen een goede basis kunnen leggen voor de supervisie. Na dit gesprek worden de supervisiesessies ingepland.

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we de volgende punten:

  • Het kader waarbinnen de supervisie plaatsvindt

  • Eventuele eisen vanuit jouw opleiding

  • Het verhelderen van wederzijdse verwachtingen

  • Jouw wensen en persoonlijke voorkeuren

  • Het formuleren van leerdoelen

  • Praktische afspraken, zoals voorbereiding, agenda planning, verslaglegging en evaluatie

  • De verdere invulling en vastlegging in een supervisiecontract.

Supervisie weekenden

Op dit moment worden er nog geen supervisie weekenden verzorgd. 

Het doel van supervisie is niet om je te vertellen wat je moet doen, maar om je te helpen begrijpen waarom je het doet